Onderzoek resveratrol voorkomen van Alzheimer

In dit onderzoek is een studie gedaan naar 119 deelnemers voor een periode van een jaar. De hoogste geteste dosis Resveratrol was tweemaal daags één gram via de mond - gelijk aan de hoeveelheid die wordt aangetroffen in ongeveer 1.000 flessen rode wijn. Het resultaat van dit onderzoek was
dat een belangrijke biomarker van Alzheimer stopte met afnemen op moment dat deelnemer Reveratrol toegediend kregen. Met andere woorden, resveratrol lijkt de ontwikkeling van Alzheimer te stoppen bij de patiënten die het namen.

Reveratrol mogelijk verband tussen gebruik van Resveratrol en remming van Alzheimer

Samenvatting artikel

Het betreft een gerandomiseerde, fase II, placebogecontroleerde, dubbelblinde studie bij patiënten met milde tot matige dementie als gevolg van Alzheimer. Het onderzoek werd geleid door Dr. Scott Turner. De onderzoekers schreven 119 deelnemers in voor de eenjarige studie. De hoogste geteste dosis resveratrol was tweemaal daags één gram via de mond - gelijk aan de hoeveelheid die wordt aangetroffen in ongeveer 1.000 flessen rode wijn.

Patiënten die gedurende 12 maanden met toenemende doses resveratrol werden behandeld, vertoonden weinig of geen verandering in de amyloïde-beta40 (Abeta40)-spiegels in het bloed en cerebrospinale vloeistof. Daarentegen hadden degenen die een placebo gebruikten een verlaging van de Abeta40-spiegels in vergelijking met hun spiegels aan het begin van het onderzoek.

Een afname van Abeta40 wordt gezien als dementie verergert en de ziekte van Alzheimer voortschrijdt; toch kunnen we uit deze studie niet concluderen dat de effecten van behandeling met resveratrol gunstig zijn.

De grootste risicofactor voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer is veroudering, en studies met dieren hebben aangetoond dat de meeste leeftijdsgerelateerde ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer, kunnen worden voorkomen of vertraagd door langdurige caloriebeperking (tweederde van de normale calorie-inname consumeren).

Turner zegt dat uit de studie ook bleek dat resveratrol veilig was en goed werd verdragen. De meest voorkomende bijwerkingen die deelnemers ondervonden waren gastro-intestinaal gerelateerd, waaronder misselijkheid en diarree. Ook ondervonden patiënten die resveratrol gebruikten gewichtsverlies, terwijl die op placebo aankwamen. Een uitkomst in het bijzonder was verwarrend, merkte Turner op. De onderzoekers vroegen hersen-MRI-scans op van deelnemers voor en na het onderzoek en ontdekten dat met resveratrol behandelde patiënten meer hersenvolume verloren dan de met placebo behandelde groep. "We weten niet zeker hoe we deze bevinding moeten interpreteren. Een vergelijkbare afname van het hersenvolume werd gevonden bij enkele anti-amyloïde immunotherapie-onderzoeken, "voegt Turner toe. Een werkhypothese is dat resveratrol de ontsteking (of zwelling van de hersenen) die bij de ziekte van Alzheimer wordt gevonden, kunnen verminderen.

 

"Gezien de veiligheid en positieve trends in de richting van effectiviteit in deze fase 2-studie, is een grotere fase 3-studie gerechtvaardigd om te testen of resveratrol effectief is voor personen met de ziekte van Alzheimer - of een risico loopt op de ziekte van Alzheimer", zegt Turner.

 

Wetenschappelijk artikel: Resveratrol for Alzheimer's disease - PubMed (nih.gov)

Nieuwsbron: Resveratrol Impacts Alzheimer’s Disease Biomarker | Georgetown University Medical Center | Georgetown University