Berberine

Het derde middel van onze kuur is Berberine.

We vertellen kort iets over waar het middel vandaan komt, wat het doet en waarom mensen het nemen, maar eerst weer wat snelle feiten.

Wat is Berberine?

Snelle feiten

  • Berberine wordt al heel lang gebruikt als geneesmiddel en is vrij verkrijgbaar.
  • Het wordt gebruikt als schoonmaakmiddel voor de cellen.
  • Berberine en sporten gaat niet goed samen.
  • Er zijn gemengde reacties over het gebruik van Berberine.

 

Berberine is een stofje dat wordt gevonden in verschillende plantjes. Een van die plantjes is de in Nederland bekende zuurbes. Berberine wordt eigenlijk al heel lang gebruikt. Vroeger werden hier allerlei dingen van gemaakt, bijvoorbeeld jam. De eerste bronnen die Berberine noemen stammen van 3000 jaar voor Christus. Het gebruik van planten met daarin Berberine werd vroeger in meerdere culturen, waaronder Europa en Azië, gebruikt. Berberine is officieel geen medicijn maar een supplement. 

 

Net als met NMN en Resveratrol zijn er weer twee kampen bij Berberine en een ander middel genaamd Metformine. Metformine is in sommige landen vrij verkrijgbaar, maar in Nederland niet. Je hebt er een recept voor nodig. Metformine wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes. Er zijn veel mensen die Metformine echter slecht verdragen en in plaats daarvan Berberine nemen. Er zijn veel verhalen over de positieve effecten die mensen daarbij hebben ondervonden.

 

Aangezien Metformine een geneesmiddel is, is er veel meer onderzoek naar te vinden dan naar Berberine. Het positieve effect van dit middel wordt onderschreven door stemmen in de wetenschappelijke gemeenschap. Onderzoek toont aan dat naast goede resultaten bij diabetespatiënten, het ook een aanmerkelijk positief effect heeft op de gezondheid van hartpatiënten. Mensen die Metformine nemen, hebben ook minder moeite om op gewicht te blijven.

 

Waarom geven we zoveel informatie over Metformine – een middel dat we niet eens te koop aanbieden. Dat komt omdat Metformine en Berberine dezelfde werking hebben. In je cellen zijn twee processen die de belangstelling trekken m.b.t. het onderwerp ouderdom. Dat zijn de mTOR en AMPK processen.

mTOR is een proces dat aan wordt gezet als we sporten. mTOR aanzetten is goed. Het houdt onze cellen gezond. Maar mTOR en AMPK kunnen niet tegelijkertijd. AMPK is echter misschien wel een belangrijker proces als we oud willen worden. AMPK leidt namelijk tot cel autofagie. Autofogie is een vorm van grote schoonmaak binnen een cel waarin delen van de cel worden afgebroken en verteerd. Onderzoek naar autofagie en ouder worden heeft aangetoond dat autofogie een belangrijke rol speelt in het regeneratieve vermogen van een cel. Met andere woorden: hoe meer autofogie, hoe schoner en beter onze cellen. En hoe beter onze cellen, des te groter is de kans dat we gezond oud worden en ouderdomsziektes voorkomen. Bij zowel Metformine als Berberine wordt het AMPK proces in gang gezet. Hoewel er weinig studie is gedaan naar Berberine, zijn er goede theoretische indicaties dat het middel werkt. Mensen met een geloofwaardige achtergrond hebben hun steun uitgesproken voor het gebruik van de middelen of nemen het zelf, waaronder David Sinclair.

 

Voor wie is Berberine?

In tegenstelling tot NMN en Resveratrol, wordt Berberine al voorgeschreven door doctors als alternatief op Metformine voor mensen die diabetes hebben en/ of hartproblemen. Vrouwen krijgen het voorgeschreven bij problemen met de baarmoeder. Zelf-medicatie voor dit soort zaken raden wij echter af.

 

Zoals eerder aangegeven zijn er twee processen die niet gelijktijdig aangezet kunnen worden in het lichaam maar wel goed zijn voor de gezondheid: mTOR en AMPK. Berberine zet AMPK aan. Als je wilt sporten met Berberine, zal je waarschijnlijk geheel niet of gedeeltelijk niet de vruchten plukken van je inspanning. Er is dan ook een discussie wanneer het juiste moment is om Berberine te nemen. Alles hangt er eigenlijk vanaf wanneer het mTOR proces bij je begint en tot wanneer hij doorgaat. Voor optimale gezondheid wordt een vorm van sport elke dag wel aangeraden. Wanneer is dan het juiste moment om Berberine te nemen? Wij denken dat het een kwestie is van aftasten wat voor jezelf het best werkt, maar in ieder geval niet meer dan een dag voor of na het (intenstief) sporten. Als je elke dag wilt of moet sporten, raden wij berberine af tenzij je genoegen neemt met een verlaagd sportief resultaat.

 

Berberine is een soort schoonmaakmiddel. Als je van je vloer kunt eten, is er geen aanleiding hem elke dag te boenen. Sommige mensen hebben meer aanleiding het middel te gebruiken dan anderen. Sommige mensen die veel sporten, gebruiken het ook een keer per maand als ze wat minder sporten zoals bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

 

Berberine is niet voor iedereen een even prettig middel om te nemen. Er zijn genoeg ervaringen te lezen van mensen die last kregen van hun maag, misselijkheid en stoelgang. Wat veel serieuzer is: sommigen dachten dat ze er serieus ziek van te werden: haaruitval, weinig energie, afwijkingen in hun bloedwaardes. Het kan altijd tijd kosten om aan een middel te wennen, maar zet niet iets door wat niet goed voelt. Elk lichaam is anders en als het voor jou niet werkt, stop er dan mee.

Wat is Berberine?
  • Resveratrol

    27 totaal aantal recensies

    Normale prijs €49,95 EUR
    Normale prijs Aanbiedingsprijs €49,95 EUR
    Resveratrol kopen - FoylabResveratrol
  • Berberine

    32 totaal aantal recensies

    Normale prijs Vanaf €24,95 EUR
    Normale prijs Aanbiedingsprijs Vanaf €24,95 EUR
    Berberine kopen - FOYLabBerberine
  • Nicotinamide Riboside (NR)

    23 totaal aantal recensies

    Normale prijs Vanaf €54,95 EUR
    Normale prijs Aanbiedingsprijs Vanaf €54,95 EUR
    Nicotinamide Riboside kopen (NR) - FoylabNicotinamide Riboside (NR)
  • Spermidine

    22 totaal aantal recensies

    Normale prijs €84,95 EUR
    Normale prijs Aanbiedingsprijs €84,95 EUR
    Spermidine kopen - FoylabSpermidine
1 van 4